MetX

Vier de Belgisch-Marokkaanse migratie met onze muziekmakers! - 02/09/2024

Vier de Belgisch-Marokkaanse migratie met onze muziekmakers!

Dit najaar vieren we de 60ste verjaardag van het migratie-akkoord tussen België en Marokko met parades en concerten in het centrum van Brussel en de Marollen. Een hele resem van onze muziekmakers en partners zetten hier mee hun schouders onder: samen nodigen we jou uit om te delen in de feestvreugde via muziek, zang en dans!

 

▪️ Parade BXL MAR’BEL 22/09 van 14u30-18u30 @ Brussel

Marokkaanse percussie, zang en dans vormen de basis voor een meanderend feestje tijdens Autoloze Zondag op 22 september. Een grote stoet trekt al toeterend en trommelend van MolenFest aan het kanaal naar het centrum van Brussel, met muzikale stops aan de AB, de Grote Markt ihkv Folklorissimo & beursschouwburg.

 

LINE-UP: Remork & Karkaba feat. Brassa Horns, Fatmas de Belgica & enkele leden van B’net Chaabi, Luc Mishalle & DJ Cheb Runner, Salamba en alle deelnemers van de educatieve en participatieve ateliers

 

Een co-productie MetX & Folklorissimo ism AB, beursschouwburg, MolenFest, Darna, HalfmOon, VK & Zinneke. Met de steun van Stad Brussel.

 

> Programma en meer info ivm BXL MAR’BEL op 22/09

 

▪️ Bab Gnawa 4/10 van 16u30 – 21u @ Marollen & MetX

Twee weken later dompelen we ook de Marollen onder in Belgo-Marokkaans getint feestgedruis. In het kader van Art+People organiseren we een optocht door de wijk, gevolgd door een avondprogramma met filmprojectie & concert bij MetX.

 

PROGRAMMA

– Parade Remork & Karkaba feat. Brassa Horns, Fatmas de Belgica & enkele leden van B’net Chaabi, Salamba en alle deelnemers van de educatieve en participatieve ateliers

– Projectie van Merhaba Gnawa, een documentaire over de Brusselse gnawa’s waarmee MetX werkt, gemaakt door Sebastian Strycharski ism Centre Vidéo de Bruxelles

– Concert Remork & Karkaba & Fatmas de Belgica

 

Een co-productie MetX & Art+People ism HalfmOon, Darna & VK. Met de steun van Stad Brussel.

 

> Programma en meer info ivm Bab Gnawa op 4/10

 

Zin om mee te doen?

Samen met onze muziekmakers kan je Marokkaanse gnawa en chaabi ritmes leren spelen op traditionele percussie-instrumenten. Hieronder een overzicht van de verschillende workshops ism scholen, buurthuizen ea lokale partners in Stad Brussel en Molenbeek:

 

▪️ Gnawa workshops @ MetX met Driss Filali en Mohamed Saïd Akasri

– kennismaken met en aanleren van gnawa-ritmes op krakeb (Marokkaanse metalen castagnetten) en eigen percussie-instrumenten die de deelnemers meebrengen

– wekelijks op woensdag van 19u30-22u

– DATA 04/09 – 11/09 –  18/09 – 25/09 – 02/10

!! de workshops op woe 18/09 & woe 02/10 zijn generale repetities voor de parades op 22/09 & 04/10 !!

> Meer info & inschrijvingen: sara@metx.be

 

▪️ Ateliers Chaabi ritmes op Bendir & Ta’rija @ MetX met Laïla Amezian

– wekelijks op dinsdag 20u30-22u

– DATA 3/09 – 10/09 – 17/09 – 1/10

> Meer info & inschrijvingen: emilie@metx.be

 

Alle participatieve en educatieve ateliers vinden plaats met de steun van de Stad Brussel ihkv de events Folklorissimo en Art+People.

 

📸 © Balder Deschildre

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief